Termin: 20-22.01.2023
Miejsce: ul. Odyńca 38, 93-150 Łódź
- sala szkoleniowa
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Prosimy o tymczasowe dokonywanie wpłat za pomocą zwykłego przelewu. W przypadku jakichkolwiek problemu z płatnością prosimy o kontakt e-mail: rehatrainer.lodz@gmail.com
RehaTrainer Sp. z o.o.
PKO BP 65 1020 3378 0000 1002 0259 0404
90-151 Łódź, ul. Muszyńskiego 2, lok. 3.02
W tytule przelewu należy wpisać nazwę kursu oraz dokładne dane do wystawienia faktury. Prosimy o upewnienie się, że w tytule przelewu wpisane zostały dokładne dane do faktury. Zmiana danych w trakcie szkolenia może być utrudniona. Faktury przesyłamy drogą elektroniczną na początku kolejnego miesiąca następującego po zaksięgowaniu wpłaty.
Kurs pod patronatem Kliniki Rehabilitacji i Medycyny Fizykalnej z Oddziałem Dziennego Pobytu Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego im. WAM w Łodzi, Centralny Szpital Weteranów.
Prowadząca: dr n. med. Aleksandra Błońska, Zakład Żywienia Klinicznego i Diagnostyki Gastroenterologicznej, Uniwersytet Medyczny w Łodzi
Cele kursu:
1) przedstawienie metod oceny stanu odżywienia;
2) przedstawienie konsekwencji niedożywienia oraz otyłości;
3) przedstawienie podstawowych wiadomości o roli składników odżywczych w żywieniu człowieka;
4) przedstawienie podstawowych wiadomości o normach żywienia i wyżywienia;
5) przedstawienie podstawowych wiadomości o bilansie energetycznym ustroju oraz stosowanych dietach w żywieniu zdrowego i chorego człowieka;
6) wykształcenie umiejętności rozróżniania składników odżywczych oraz określenia ich roli w organizmie człowieka.
Zakres wiedzy teoretycznej:
W czasie kursu fizjoterapeuta powinien opanować przedstawioną poniżej wiedzę:
1) regulacja pobierania pokarmu;
2) rola i źródła białka, tłuszczów, węglowodanów;
3) rola błonnika w organizmie i jego źródła;
4) rola wody w organizmie, bilans wodny;
5) podstawowa przemiana materii;
6) całkowita przemiana materii;
7) charakterystyka niedożywienia i otyłości oraz ich następstwa;
8) rodzaje diet, nomenklatura diet leczniczych;
9) dieta wegańska/wegetariańska - wpływ na zdrowie;
10) mity w zasadach żywienia;
11) postępowanie dietetyczne w zaparciach;
12) wpływ diety na skórę;
13) wpływ diety na prawidłową pracę mózgu,
Wykaz umiejętności praktycznych:
W czasie kursu fizjoterapeuta powinien nabyć przedstawione poniżej umiejętności:
1) praktyczna ocena stanu odżywienia (BMI, fałd skórny, i inne);
2) dobór odpowiedniej diety, zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia.
Czas trwania kursu:
24 godziny dydaktyczne (3 dni robocze)
Forma realizacji kursu: z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość lub stacjonarnie.
Forma zaliczenia kursu: potwierdzenie uczestnictwa w kursie oraz zaliczenie sprawdzianu z zakresu wiedzy objętej programem kursu.
O prowadzącej:
dr n. med. Aleksandra Błońska -
dietetyk kliniczny z dużym doświadczeniem. W 2012 roku ukończyła Dietetykę na Wydziale Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego w Łodzi uzyskując tytuł magistra. Skończyła także Studia Podyplomowe Żywienie i Wspomaganie Dietetyczne w Sporcie. 5 grudnia 2017 roku otrzymała tytuł naukowy doktora nauk medycznych.
Odbyła staż zagraniczny na stanowisku dietetyka w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym w Paryżu (AP – HP Hospital Universitaire Pitie – Salpetiere, Paris, France).
Od 2015 r. pracuje w Szpitalu USK im. WAM jako dietetyk oraz jest zatrudniona na Uniwersytecie Medycznym na stanowisku asystent. Na Oddziale Chirurgii Gastroenterologicznej, Onkologicznej i Ogólnej w Szpitalu USK im. Norberta Barlickiego pomagała pacjentom po zabiegach bariatrycznych w zmianie nawyków żywieniowych.
Subskrybuj, aby otrzymywać aktualności oraz oferty specjalne